A finals de maig [de 2023] vĂ rem tenir l'oportunitat de participar de l'Avellana Tour organitzat per la DOP Avellana de Reus. Va ser una jornada interessant on poder conèixer les propietats, caracterĂ­stiques i problemĂ tica del conreu d’aquest fruit sec. AixĂ­ que vĂ rem anar cap a Reus per gaudir d’una jornada molt agradable. Val a dir que, tot i el nom, aquesta avellana no es conrea nomĂ©s a Reus i que la denominaciĂ³ d’origen s'estĂ©n per les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de BarberĂ , el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.

Ens vĂ rem trobar a l’EstaciĂ³ EnolĂ²gica, un conjunt d’edificis d’estil modernista obra de Pere Caselles que es va inaugurar l’any 1910. Avui aquests edificis formen part del nostre patrimoni industrial i depenen de l’Institut CatalĂ  de la Vinya i el Vi. Estan parcialment ocupats pel Consell Comarcal del Baix Camp i tambĂ© hi trobem alguns consells reguladors com el de la DOP Avellana de Reus o el de l’oli de la DOP Siurana.

Per conèixer l’avellana ens van portar a la finca de El Gatellar que estĂ  entre La Selva del Camp i Vilaplana. AquĂ­ vam passejar entre avellaners mentre alguns pagesos ens comentaven com funciona el seu conreu. Una de les preocupacions que ens van transmetre Ă©s la supervivència dels arbustos davant de la impossibilitat de regar-los a causa de la sequera. «Si aixĂ² segueix aixĂ­, sense poder regar, qui sap si l’any vinent seguirem tenint avellaners», ens comentaven. 

A la mateixa finca ens tenien preparat un fantĂ stic esmorzar a base de productes elaborats amb avellana. PerĂ² abans de clavar queixalada a l’esmorzar calia fer un tast de la varietat negreta de la ma d’Ester Gomis, la Presidenta del consell regulador i pagesa de Ca Rosset. La negreta Ă©s la varietat mĂ©s estesa amb 3/4 parts dels avellaners, perĂ² tambĂ© hi ha les varietats gironella, morella, paueteta i culplana. Fet el tast i conegudes les diferencies organolèptiques entre l’avellana crua i torrada, arriba el moment d'esmorzar en una conversa distesa. Coca, pa d'avellana i xocolata i croissants del forn SistarĂ©; per beure, orxata d’avellana de la gelateria Antonio PlĂ  FerrĂ ndiz.

Durant aquesta estona tambĂ© vĂ rem descobrir que l’avellana no nomĂ©s Ă©s bonĂ­ssima —i molt preuada justament per aixĂ²— sinĂ³ que tambĂ© Ă©s molt saludable, Ă©s rica en calci i ens ajuda a regular funcions relacionades amb el metabolisme, les hormones i el colesterol, per esmentar-ne algunes. Ara ja ho sabeu: si heu de comprar avellanes, assegureu-vos que sĂ³n del paĂ­s i que tenen la DenominaciĂ³ d'Origen Protegida Avellana de Reus.

Acabat l'esmorzar vĂ rem tornar cap a Reus, altre cop a l'EstaciĂ³ EnolĂ²gica. Érem a la capital del vermut i, per tant, no podia faltar una degustaciĂ³ d'alguns dels vermuts que s'elaboren a la ciutat. Els qui ens coneixeu ja sabeu que som molt fans del vermut i que les nostres marques preferides sĂ³n de vermut de Reus. Actualment hi ha 8 marques de vermut reusenc, una quantitat molt petita si la comparem amb les 56 que va arribar a haver-hi al segle XIX. El lloc on es va fer el tast, combinat amb unes avellanes, estĂ  decorat simulant una tĂ­pica taverna amb molt d'encant. Una bonica sala que ens haguĂ©s agradat tenir a nosaltres en l'època que vĂ rem regentar una taverna.

Hora de dinar, que va ser a Ferran Cerro Restaurant. AquĂ­ ens van oferir una fantĂ stica cuina de mercat elaborada amb producte de proximitat i de temporada. Abans d’obrir el seu restaurant, en Ferran Cerro va passar per les cuines del Celler de Can Roca, l’Arzak i el Sant Pau de Carme Ruscalleda. TambĂ© va ser cap de cuina de Sergi Arola i de Nandu Jubany. Actualment estĂ  guardonat amb un Sol Repsol i Ă©s el Restaurant RevelaciĂ³ de la Guia Gourmand 2021.

Acabat el dinar, i abans de tornar cap a casa, encara va quedar temps per fer un petit tastet de la Ruta del Modernisme de Reus. Es tracta d'un recorregut que inclou 29 dels prop dels 80 edificis modernistes de la ciutat. En aquesta passejada trobarem obres de LluĂ­s Domènech i Montaner, Joan RubiĂ³ o Pere Caselles entre molts d'altres. El punt i final de la passejada va ser una visita al centre d’interpretaciĂ³ GaudĂ­ Centre.

No us ha d’estranyar si hi ha ganes de tornar a Reus un cop i un altre. Sempre ens agrada gaudir del patrimoni modernista, passejar per places i carrers i asseure’ns en una taula fent un vermut en bona companyia. No trigarem.

Nota: Article publicat originalment el dia 9 de juny de 2023