Catalunya és referent en excel·lència alimentària i gastronòmica, capdavantera en turisme gastronòmic. Enguany se’ns ha reconegut la distinció Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una oportunitat extraordinària per a reforçar les sinergies entre les administracions i el sector, posar més en valor tot el patrimoni i teixit agroalimentari i culinari català, i promoure’l tant en l’àmbit local com internacional.
Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya, juntament amb el conjunt d’agents adherits a Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, com a4passes, assumim el compromís de:
Promoure el patrimoni vinculat a la gastronomia i els paisatges agroalimentaris, tot fomentant la seva sostenibilitat social, mediambiental i econòmica que els fa possibles, així com les grans rutes de país que contribueixin a la cohesió i dinamització del conjunt del territori.
Promoure la cuina catalana, des de la tradició i la innovació i com un dels elements de singularitat i identitat del nostre país i alhora de contribució al món, posant en valor el nostre sistema alimentari associat a la gran diversitat i riquesa de productes, a la qualitat, la responsabilitat i la varietat de paisatges que el configuren.
Promoure un relat posant en valor tota la cadena, des de la pagesia, els pescadors, el conjunt del sector productor i, els productes locals fins a les cuineres i cuiners, restaurants, mercats, escoles i centres formatius, de recerca i innovació… reconeixent els trets propis i singulars i que conformen l’aportació de la gastronomia catalana al món. Un relat que apel·li a les emocions, que posi en valor la diversitat gastronòmica de Catalunya dotant de valor l’oferta, reforçant l’accent en els trets d’identitat que singularitzen els territoris del país i millorant el nivell d’atractivitat del mercat.
Apostar per un canvi de model cap a un turisme gastronòmic regeneratiu i de qualitat, que aporti valor a la comunitat, associat a un model de producció agroalimentària arrelat i compromès amb el territori i, per tant, un nou model econòmic que sigui respectuós tant amb la comunitat com amb la cultura i l’entorn natural que l’acull.
Treballar perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya esdevinguem els prescriptors i consumidors dels productes que ens dona la nostra terra i la mar Mediterrània, a través de l’esforç que hi esmercen pagesos i pageses, pescadors, artesans alimentaris i tot el conjunt del nostre sistema productor. Treballarem, tanmateix, per millorar les infraestructures, espais i serveis de degustació, per proporcionar informació de qualitat i per promoure els productes locals i la cuina catalana, i tenint en compte el conjunt de la ciutadania i nous públics que permetin generar més impacte econòmic.
Promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d’internacionalització i d’obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments.
Impulsar el treball conjunt entre els organismes públics i els actors de la cadena de valor (sector primari, secundari i terciari) vers la competitivitat del producte.
Fomentar l’economia circular, promovent un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar, allargant el cicle de vida dels productes. Per tant, combatre el malbaratament alimentari.
Continuar amb la revolució gastronòmica iniciada en el seu moment per Ferran Adrià i els cuiners amb estrella Michelin, amb noves formes innovadores d’experiència gastronòmica.
I vetllar per la salut i el benestar de les persones, també i especialment a través de l’alimentació.