Catalunya és país de vins i segur que ens ve al cap el Penedès com una de les principals comarques de producció. És aquí, a Vilafranca del Penedès, on hi ha l’única boteria queda a Catalunya i que, no fa gaire, va estar a punt de desaparèixer. Per sort, això no ha passat i ara la boteria té un futur esperançador.

Per conèixer la història de la Boteria Torner hem de recular fins a principis del segle XVIII, quan en Simó Torner, boter, es casa amb Teresa Estalella, filla de boter, l’any 1739. La boteria arriba a la vuitena generació i es manté a Vilafranca del Penedès fins a finals del segle XX. En aquest moment la boteria es trasllada a Sant Cugat Sesgarrigues on continuen la producció amb n’Agustí Torner al Capdavant.

Però arriba el moment pel que han passat moltes empreses històriques: és l’hora de la jubilació, sense relleu generacional, de n’Agustí Torner que, l’any 2023, es veu abocat a tancar l’empresa. Per sort, en el darrer moment, un grup de persones que tenen una certa relació i gran estimació per la boteria decideixen que no es pot perdre la boteria més antiga del món encara en funcionament. Aquestes persones agafen el relleu de la boteria, la traslladen altre cop a Vilafranca, i asseguren la continuïtat de l’empresa.

Durant la visita fem un repàs a la seva història i ens presenten el seu projecte de futur. Descobrim els diferents tipus de fusta amb que es pot fer una bota i els nivells de torrat. Si heu visitat algun celler probablement us han parlat del roure francès o americà; però i el roure català? I les fustes del país? Que se n’ha fet? Aquesta és una de les noves apostes de la boteria, treballar amb roure català, a banda d’altres fustes del país com el castanyer, l’acàcia o el cirerer. Actualment el 80% de la producció és de botes de castanyer. És molt interessant conèixer de primera mà el què aporta cadascun d’aquests detalls al vi que es criarà dins de la bota i quina empremta ens deixarà a la boca.

Tenim la sort de poder veure de primera mà les diferents fases de fabricació d’una bota, passant per la preparació de la fusta, el muntatge i el torrat. Acabem la visita amb un tast de vins del celler de Can Suriol, nous copropietaris de la boteria. En aquest tast, més que centrar-nos exclusivament en els seus bons vins, ens descobreixen allò que fustes no tan habituals, com la de cirerer, aporten a cada vi. Amb la copa plena brindem per l’èxit d’aquesta nova etapa.