Aprofitant que aquest estiu passàvem uns dies pel Pallars, vam aprofitar per fer una visita al celler El Vinyer. Una de les activitats que proposen és el Maridatge Pallarès, que combina una visita al celler i el tast dels seus vins amb un maridatge de productes de la comarca. Una manera fantàstica de descobrir un bocí de la gastronomia de la comarca.

L’Eva Carmona és l’enòloga i impulsora d’aquest petit celler situat a Fígols de Tremp, al Pallars Jussà. Ens va rebre a casa seva per mostrar-nos el que fa i oferir-nos el tast d’aquest productes. Va arrencar el celler l’any 2014 i l’any 2015 ja va embotellar els primers vins a la DO Costers del Segre. Tenia la sort de que a la finca ja hi havia la vinya que havien plantat els seus pares l’any 2002 i així va poder iniciar la producció amb uns ceps ja productius. Inicialment la vinya es va plantar per vendre el raïm, i de fet encara en ven una bona part ja que la seva capacitat productiva és limitada.

Durant la visita ens explica que va tornar al Pallars després d’estar-ne uns anys allunyada per iniciar un projecte que duia al cap des de sempre. La finca és en una zona coneguda com els Vinyers de Fígols perquè és on els veïns hi plantaven la vinya. I aquest va ser el nom que va triar pel projecte. A banda de parlar-nos del celler i dels seus vins també ens parla del Geoparc Orígens i dels valors històrics, geològics i paleontològics del lloc on ens trobem. De fet ens indica un lloc on en podem veure fòssils amb facilitat, i no s’equivoca. Més tard anem a visitar-lo tot deixant-los allà on són. 

Després de passejar per les vinyes i fer la visita al celler, ens asseiem en una taula assortida amb coca de recapte, pa amb tomàquet i oli, embotits i formatge de la zona. Naturalment no pot faltar la girella, un deliciós embotit típic del Pallars i l’Alta Ribagorça. Tastem els Turritela, dos vins 100% Merlot, un de negre i un de rosat, amb un lleuger pas per bota.  Seguim amb el Nummulit, un altre vi 100% Merlot una criança en bota de roure i ampolla més llarga. A banda de tastar els vins, aprenem que les turriteles i els nummulits són dos tipus de fòssils que es troben a la comarca. Acabem tastant una garnatxa blanca, l’Espurlent, un mot pallarès que vol dir llampant, o brillant. 

Rematem el matí amb bona conversa, riures, carquinyolis i un fantàstic vi dolç de la família.