El dia 5 d'abril de 1938 van caure les primeres bombes feixistes damunt d'Agramunt. Lleida havia caigut i els avions de l’exèrcit rebel podien endinsar-se força més enllà del Segre. Aquell bombardeig, que va agafar la població desprevinguda, va ser el més mortífer de tots; hi van morir 19 persones. Va ser el moment en que l'Ajuntament d'Agramunt i la Junta de Defensa Passiva de la Generalitat van començar la construcció dels refugis antiaeris a la vila.

Els bombardejos sobre Agramunt, que es van perllongar fins al 12 de gener de 1939, no eren casuals; prop de la vila hi havia l'aeròdrom dels Salats utilitzat per l'aviació republicana. En aquell camp d'aviació l'exercit republicà hi va construir un refugi que també ha estat recuperat. Se'n van construir per tota la població, tant de públics com de privats. En la majoria de casos s'aprofitaren infraestructures existents que es condicionaven per fer-los útils. Es van construir refugis en soterranis, cellers, pous de glaç, etc. Tot i això, molts veïns van preferir fugir de la vila per anar a viure en cabanes enmig del bosc.

El refugi construït sota l'església romànica de Santa Maria (segles XII-XIII), va ser el més gran de tots. Durant l'any 2005 és van fer una sèrie de prospeccions a l'església per trobar els punts d'entrada al refugi. Segons la guia que ens acompanya, això no va ser possible fins que un conciutadà que hi havia treballat va indicar el punt exacte on hi havia hagut una de les entrades. Es va trobar un refugi en força bon estat i es va procedir a la seva restauració i museïtzació.

La ubicació del refugi sota l'església, és el que el fa singular. Segons ens informa la guia que ens hi acompanya, no es coneix de l'existència d'altes refugis construïts sota d'una església. També ens explica  que la història oral de la vila diu que la tria d'aquest lloc tenia dos motius: el primer per ser l'espai més gran al centre de la vila, el segon, perquè l'exèrcit rebel no solia bombardejar les esglésies. Tot i això, a l'església d'Agramunt hi va arribar a caure una bomba amb la sort que no va esclatar.

Els bombardejos van causar una gran destrossa a la vila. Una quarta part dels habitatges van ser totalment destruïts. Del centre, al voltant de l'església, amb prou feines va quedar res dempeus. Una altra quarta part dels habitatges van ensorrar-se parcialment, patint greus danys. La resta d'edificis van patir danys lleus. L'església es va protegir amb una paret de sacs de sorra i amb la mateixa terra terra que es va treure durant la construcció del refugi.

Aquest refugi segueix l'estructura de la mateixa església romànica i consta de dues galeries, una de 28,4 metres que segueix el creuer del temple, i que disposava d'una entrada a cada banda. I una de 34 metres que seguia la nau central i tenia entrada al mig de la plaça, just davant de la porta de l'església. Durant la visita podem contemplar una exposició permanent que ens mostra les vivències dels agramuntins en aquell període. L'exposició tracta diferents aspectes des d'abans de la guerra, fins a la reconstrucció de la població en la postguerra.

Es poden realitzar visites els caps de setmana i en horaris concertats. Per fer-ho, poseu-vos en contacte amb l’oficina de Turisme d’Agramunt