En el primer episodi del nostre pòdcast, farem un breu repàs a la història de la DO Pla de Bages. Si bé actualment és la denominació d'origen més petita de Catalunya, pel que fa a extensió, amb menys de 600 ha de vinya cultivades, fa cent anys la cosa era ben diferent. L'any 1922 hi havia més de 23.400 ha de vinya i a finals del segle XIX, abans de l'arribada de la fil·loxera, n'hi havia comptabilitzades unes 27.700. Això la va fer la comarca amb més vinya de tot Catalunya i una gran productora de vi.
Aquesta història, i aquests fets, han deixat un gran patrimoni de pedra arreu de la comarca, del que destaquen les tines a peu de vinya que trobem, sobretot, als termes de Mura, Talamanca i Rocafort. Hi ha comptabilitzats més de 50 grups de tines en mig de vinya que sumen més de 120 d'aquests tines. Les més conegudes són, potser, les tines de la vall del Flequer.
Contràriament al que diuen algunes veus, la fil·loxera no va ser la fi de la vinya al Bages. Aquesta fi va arribar per altres factors com els desacords entre parcers i propietaris, la dificultat de mecanització dels costers i la seguretat d'un sou fix quan es deixava la vinya per anar a treballar a la fàbrica.
Per altra banda, l’any vinent Catalunya serà regió mundial de la gastronomia. Per nosaltres, gastronomia és cultura i ho és la gent amb els seus costums i el seu patrimoni. També tenim a tocar una nova IGP, el Formatge Garrotxa. En aquest episodi us en farem cinc cèntims.